Videre til værktøjslinje

Har du lidt grønne fingre, men bor i lejlighed? Eller elsker du bare planter? Så læs med her. Her vil jeg forklare dig, hvordan du laver din egen urtehave i køkkenet med kratky metoden.

Grunden til, at jeg ville lave min egen urtehave var, at jeg af og til stødte ind i opskrifter som krævede en smule basilikum, dild eller en anden krydderurte. Jeg synes, det var spild at købe en hel, når jeg havde brug for så lidt. Derfor har jeg undgået de opskrifter, men jeg glæder mig til, at jeg endelig kan afprøve nogle af dem med mine egne urter!

Du har brug for disse ting til at komme i gang:

De fleste af materialerne er købt i IKEA, men ellers kan du sikkert også finde det i Plantorama, Bilka eller andre lignende forretninger.

Første skridt er at få dine frø til at spire i spirekassen. Det gør du ved at tage en plug, gøre den våd og ligge ca. 4 frø i. Derefter sætter du den ned i din spirekasse som sket på billedet nedenfor. Du skal gerne kunne simulere et drivhus miljø, og det har jeg gjort ved at sætte tandstikker i siderne og dække kassen til med husholdningsfilm.

Din spirekasse skal stå i solen, så frøene kan få næring. Husk at hold øje med at vækstmaterialet altid er fugtig. Hvis den bliver tør, så gør den evt. lidt våd med vand fra hanen. Lad den stå i vindueskarmen i nogle dage indtil rødderne begynder at komme frem.

Hvad du kan gøre i mellemtiden

Mens du venter på at dine frø skal spire, så kan du gøre klar til, at de skal flyttes over i deres faste hjem.

Jeg tog i genbrugen for at finde en passende krukke. Jeg fandt disse syltetøjs lignende glas, som jeg malede over med en sort spraymaling, da det var det mest sikre valg ift. min indretning. Din krukke må IKKE være gennemsigtig, da der vil dannes alger i vandet, og det vil vi ikke have. Når du skal vælge din krukke/glas, så skal du tænke over, at der skal være plads til urternes rødder, da de kan blive lange. Mine glas er ca. 14 cm i længden. Mange bruger Mason Jars, da de har en rigtig god størrelse.

Sort glas til urterne

Din krukke skal derudover kunne passe til din netpotte. Du kan købe netpotter på nettet, men du kan også selv lave dem! Jeg har selv lavet mine ud af brugte yoghurt beholdere. Det er billigere, end hvis du købte dem på nettet, plus du får yoghurt.

Først skal du rengøre dem. Hvis der er en form for papir uden om beholderne, ville jeg anbefale dig at få det af, da det ellers ville blive opløst i vandet i din krukke. Derefter klipper/skærer du huller, så rødderne kan komme ud igennem. Skær så mange du kan, og gør dem gerne lange. Husk på, at der skal lerkugler i, så du skal heller ikke gøre dem for store. Du kan se, hvad jeg har gjort på nedenstående billede.

Hjemmelavet netpotte

Når dine spirer har slået rødder…

så flytter du dem over i din krukke. Det er ganske enkelt. Først skal du have vand med gødning i. Det jeg har gjort er, at jeg har hældt 10 dl vand op, og så hældt 4 ml gødning ned i vandet og blandet det. Derefter har jeg lagt nogle lerkugler ned i netpotten, og på den måde har jeg målt, hvor meget vand der er i krukken. Vandet skal kun lige overstige det første lag kugler, eller i hvert fald sådan, at din rod altid er i vandet.

Når du har målt det op, og det passer, så sætter du din plug i og lægger lerkugler rundt om den, så det kommer til at se sådan her ud. Du kan først gøre det, når din plante er højere end kanten. Ellers maser du den.

Nu er du “færdig” med at lave din urtehave, og nu skal du bare passe den grundigt. Husk at tjekke, at dens rødder altid er i vandet, så hvis de ikke er det, skal du blande noget vand med gødning og hælde det i din krukke.

Hvis en af dine planter dør undervejs, så skal du ikke opgive, men bare prøve igen. Det tog mig lidt forsøg at få dem til at gro, men u live u learn, som man siger.

Hvis du gerne vil igang med dette, så få evt. en ven med på den, da du får meget materiale og MANGE frø, så I kan deles om det. Det er mere bæredygtigt, end hvis I skulle ud og købe det hver for sig. Både for miljøet og økonomien.

Hvis du er blevet lidt nysgerrig omkring kratky metoden, så kan du læse mere HER eller søge på youtube. Der findes en masse gode videoer omkring det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *